gi-entrance-g.png

Márton Luther
a forrása az antiszemitizmusnak Németországban

Egy cikk Vivian és Andreás Fiischertól

kép forrása Hitler: Bundesarchiv, Bild 183-S33882 / CC-BY-SA

Emberi megvetés Németországban

Csend van a Berlini koncertházban. Egy nyomasztó hangulat tölti be a helységet. Tehetetlenség és frusztráció érzések terjednek el a résztvevőkön. Sok ember jött össze, 2012 február 23-án, hogy megemlékezzenek az áldozatokon. A német neonácik több embert megöltek. Èletük és vele az álmaik kialudt.

Szemük megtelik könnyel. A csend megtörik. Egy apa beszél, aki elvesztette a fiát. Ismail Yozgat a pult mögött áll. Azt mondja, hogy nem vár anyagi kártérítést el. Az ő kivánsága az, hogy az elkövetőket megbüntetik és az utca, ahol a fia született és meghalt, róla legyen elnevezve.

Nem lehet mindenkit pénzzel vásárolni. A szeretett személy elvesztése fájdalmat okoz és ezt nem lehet pénz által megint jóvá tenni. A masszív hamis gyanúk a német hatóságok által sem lehet pénz által jóva tenni.

Azután a német szövetségi kancellár Angela Merkel beszédében kérdezi:

Hogyan történhetett ez? Miért nem jöttunk korábban erre? Miért nem tudtuk ezt megakadályozni?

[...]

Az emberi megvetés a jobboldali gyilkosoktól érthetetlen. Ès mégis meg kell próbálnunk megfejteni, hogyan és ki által lettek úgy, ahogy váltak. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy más fiatal férfiak és nők nem egy ilyen emberi megvetéssel felnőjenek. [...]

Kancellár Angela Merkel, 2012 február 23-án, a Berlini koncertházban

Hogyan történhetett ez?

Ahhoz, hogy pontosan ezek a kérdések legyenek kiderítve, egy pillantást akarunk tenni a meghatárazó antiszemitizmus forrására Németországban. Az antiszemitizmus nem a nemzetiszocializmus óta létezik:

1483-ban, ez az átmenet a középkorból a modern időkig - egy nagy idő változás.

Nem sokkal éjfél előtt November 10-én egy gyermek jön a világra. Senki sem tudja, hogy ez újszülött fiú később mint sötét fény alak jelentősen megváltoztatja ahogy senki más Németországot. A gyermek „Márton Luder“ lesz megkeresztelve. 1517-ben a saját elnevezett „Luther“ elindítja a nyilvános szolgálatát. Az ő mozgalom által jön létre az evangélikus egyház.

Sok legendák terjedtek el Márton Luther életéről és munkáiról. Nem változtatnak azon a tényen, hogy Luther egy alapos gyűlölet prédikátor volt. A saját kiadványai megerősítik ezt megrázó módon. Az egész német vallási tájon nem volt ilyen prédikátor elötte és utána aki hasonló lett volna hozzá.

A teológiája, a saját fajta felebarát szeretete, felgördülte a németeknek elképzeléseit. A német történelem arra tanít bennünket, hogy mi minden volt lehetséges Luther hitével.

1. oldal

 

Oldali kormányzás a cikkben

Oldal 1 | 2 | 3 | 4

 

 

Luther - a forrása az antiszemitizmusnak Németországban mint videó

Egy cikk Vivian és Andreás Fischertól